MIPRO su međunarodni skupovi posvećeni informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici, a posljednjih godina i nanotehnologiji. Skupovi MIPRO su najveći i najstariji ICT skupovi otvorenog tipa u jugoistočnoj Europi s izrazitim naglaskom na sinergijsko djelovanje gospodarstva, znanosti, obrazovanja i uprave, te s najvećim brojem sudionika iz zemlje i inozemstva. Spadaju među tri najveća skupa otvorenog tipa koji se održavaju na području Hrvatske. Radovi na engleskom jeziku indeksiraju se u svjetski vodećoj bazi IEEE Xplore.

Sadržaji skupova MIPRO sastoje se od 10 stručnih savjetovanja/konferencija koje pokrivaju pojedina uža aplikativna i fundamentalna područja ICT‐a. Na konferencijama zadnjih godina ima 350 do 400 pozitivno recenziranih radova autora iz više od 30 zemalja. Tri najbolja rada dobivaju nagrade.

Nazivi pojedinih znanstveno‐stručnih savjetovanja/konferencija:

Mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija /MEET

Raspodijeljeno računarstvo, vizualizacija i biomedicinsko inženjerstvo /DC VIS

Telekomunikacije i informacije /CTI

Računala u obrazovanju /CE

Računala u tehničkim sustavima /CTS

Inteligentni sustavi /CIS

Sigurnost informacijskih sustava /ISS

Poslovni inteligentni sustavi /miproBIS

Digitalna ekonomija i uprava, lokalna uprava, javni servisi /DE‐GLGPS

MIPRO Junior ‐ radovi studenata /SP

Drugi segment su edukativni seminari namijenjeni temama koje odrede skupni  članovi na temelju svojih interesa. Tradicionalni su seminari:

Informacijska i komunikacijska tehnologija u elektroprivrednoj djelatnosti /HEP

Implementacija regulatorne politike /IRP

Treći segment su okrugli stolovi posvećeni aktualnim tehnološkim, ekološkim i društvenim temama. Teme redovito predlažu skupni članovi. Teme su često vezane uz strategije razvoja i zakonsku regulativu.

Četvrti segment su radionice posvećene aktualnim temama (zakonska regulativa, EU projekti, zelene tehnologije …).

Peti segment je izložba ICT proizvoda, tehničkih rješenja i usluga. Ona uključuje i manifestaciju PRIDE posvećenu prezentaciji EU infrastrukturnih projekata.

Ove godine održana je 42 po redu konferencija MIPRO na kojoj su sudjelovali nastavnici Odjela za informacijsko komunikacijske tehnologije:

Savjetovanje: Telekomunikacije i informacije

  1. Jukić, I. Heđi, A. Šarabok: Fault Management API for SNMP Agents

Savjetovanje: Računala u obrazovanju

  1. Ciriković, I. Heđi, D. Ivačić: Proširenje mrežnih usluga emulacijom hardvera u GNS3
  2. Hajba, M. Špoljarić: Programski paket GNU Octave u nastavi

Savjetovanje: Inženjersko obrazovanje

  1. Špoljarić, A. Prelas Kovačević, M. Hajba: Učenje „e-learning“ putem e-learninga – primjer iz prakse

Na istoj konferenciji 2015. i 2018. godine djelatnici Visoke škole Virovitica Ivan Špeh, Ivan Heđi i Oliver Jukić dobili su nagrade za svoj znanstveni rad. Njihovi radovi “Improving city infrastructure resilience capacity: water-supply network case study” i “Cloud-based Services for the Internet of Things” uvršteni su među tri najbolja znanstvena rada unutar savjetovanja „Telecommunications & Information“.