U utorak, 11. lipnja 2019. godine su u Visokoj školi potpisani ugovori o sufinanciranju rada s Virovitičko-podravskom županijom i gradovima i općinama Županije. Već punih deset godina traje „Virovitički model“ sufinanciranja rada Visoke škole Virovitica, a prema njemu, po 100.000,00 kuna za rad osiguravaju Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, a svi ostali gradovi i općine s područja VPŽ, prema broju upisanih studenata, izdvajaju od 20.000,00 do 5.000,00 kuna.

– Ovim modelom sufinanciranja rada VŠMTI u početku ustrojavanja osiguravala su se sredstva i za plaće jer ista nisu bila financirana iz državnog proračuna sve dok se nisu odradile sve predradnje potrebne za dopusnicu VŠMTI. Ovaj model ostao je do danas i prepoznat u široj društvenoj zajednici kao dobar vid suradnje na našem području. Danas ovdje studira više od 400 studenata iz svih općina i gradova VPŽ, ali i susjednih županija. Iz ovih izvora su se financirali i doktorski studiji i ostali troškovi koji su se ticali rada ove škole i bili su iznimno važni. U rujnu očekujemo i prve završene inženjeri računarstva, a uskoro i studente telekomunikacija. Ovo je jedan od priloga da ljudi ostanu na ovom području. Inače, dobivanjem studija elektrotehnike, stekli smo i zakonske uvjete za status veleučilišta. U svibnju smo imali reakreditaciju učilišta, nakon čega smo počeli i formalno se baviti s veleučilištem, a očekujemo ga do kraja godine – naglasio je dekan Visoke škole u Virovitici Oliver Jukić.

– Ovaj model je primjer zajedništva svih gradova i općina na području VPŽ. Visoka škola kroz ovih desetak godina postala je dinamično i poduzetnički orijentirano visoko učilište koje predstavlja regionalni centar visokostručnog i primijenjenog znanstvenog rada, koji provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja, odgovornosti za znanje kao javno dobro, mobilnosti i razvoju ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva Županija je osim ovoga, sudjelovala je kod izgradnje Studentskog doma, svojim sredstvima smo izradili Studentski restoran, pomogli smo u dobivanju iksica studentima. Uskoro krećemo u gradnju Tehnološko inovacijskog centra. Od 2009. do 2015. je na području Virovitičko-podravske županije za 500 posto porastao broj diplomiranih, a to je i plod Visoke škole u Virovitici. Inače, osim ovdje u Virovitici, i u Orahovici imamo Fakultet za dentalnu medicinu, pa i u budućnosti očekujemo konstantan priljev novodiplomiranih. Na ovaj način smo omogućili studiranje i onima koji to nisu mogli u većim gradovima, a omogućili smo i onima koji su ovdje diplomirali da imaju prigodu ostati živjeti i raditi na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (vpz.hr)