Studenti Visoke škole Virovitica sudjelovali su od 1. do 5. srpnja 2019.  godine na ljetnoj školi poduzetništva koju je organizirao Fakultet za ekonomijo in informatiko u Novom Mestu u  Sloveniji. Tema ljetne škole bila je “Poslovne priložnosti v glokalnem okolju” (eng. Opportunities in the Glocal Enviroment)  koja se provodila kroz radionice, predavanja i obilazak poduzeća sa svrhom jačanja suradnje među akademskom zajednicom, razmjena iskustava kao i znanja između studenata, profesora te stručnjaka iz prakse. Visoku školu predstavljali su studenti  Dijana Novoselac, Maja Terek,  Irena Đurđević i Antonio Trnski te dr.sc. Anita Prelas Kovačević, prof.v.š.. Također, sudjelovali su i studenti iz Banja Luke, Tuzle, Novog Mesta i Niša.

Kratak osvrt naših studenata:

U Novo Mesto došli smo u nedjelju 1. srpnja u 17 h gdje nas je veoma ljubazno ugostila dekanica dr.sc. Malči Grivec te nas odvela na večeru u restoran na samoj obali rijeke Krke gdje smo se upoznali sa ostalim sudionicima ljetne škole. U ponedjeljak su nas detaljno upoznali s fakultetom te planom rada, radionicama i predavanjima. Profesori su svakoga dana držali predavanja koja su nas dodatno pripremala za razvoj poslovne ideje koja je bila produkt ove ljetne škole, a naša profesorica dr.sc. Anita Prelas Kovačević je s nama „odigrala“ zanimljivu poduzetničku igru, kao uvertira svega onoga što je uslijedilo nakon.  Kako bi izrada poslovnog plana bila što zanimljivija, studenti su bili raspoređeni u četiri grupe u kojoj je svaki član bio druge nacionalnosti. Na temelju znanja i kompetentnosti svakog studenta te brainstorminga, svaka je grupa odabrala svoju poslovnu ideju koju je nakon toga razvijala kroz pet dana. Ideje su bile dosta zanimljive od Foodology, Sile d.o.o, Pure d.o.o i SMB – smart medicine box. Treći dan smo posjetili Krka d.d., jednu od vodećih svjetskih generičkih farmaceutskih kompanija.  Pored predavanja i kreativnih radionica upoznali smo se s kulturom Novog Mesta, posjetili Otočac, malo mjesto predivne prirode i s prekrasnim dvorcem. Također, posjetili smo trgovački centar u Ljubljani, vidjeli sam centar Ljubljane te mnoge znamenitosti koje ovaj grad ima. Zadnji dan ljetne škole  svaka grupa je prezentirala svoje poslovne ideje pred komisijom. Povratne informacije za svaku grupu bile su vrlo pozitivne te su članovi komisije bili veoma zadovoljni s izvršenim zadatkom koji je bio stavljen pred nas. Svi sudionici (studenti i profesori) dobili su certifikat o aktivnom sudjelovanju u ljetnoj školi “ Poslovne priložnosti v glokalnem okolju“.

Ljetna škola u Novome Mestu bilo je jedno izvrsno iskustvo, imali smo prilike razmijeniti svoja znanja, iskustvo i naravno nadograditi naša postojeća znanja. Ostali profesori i studenti bili su veoma zanimljivi, opušteni i druželjubivi tako da nam zabave nije nedostajalo. Sve pohvale dekanici dr.sc. Malči Grivec koja je bila uvijek tu kada smo nešto trebali, organizirala je izlet u Ljubljanu, provela nas kroz Novo Mesto, dala nam prijedloge što da posjetimo, stalno se trudila da nam bude super, da se osjećamo „kao kod kuće“.

I naravno, svima preporučujemo da se sljedeće godine prijave za ljetnu školu u Novom Mestu.

Odjel za ekonomiju