U petak, 31. siječnja 2020. godine u Visokoj školi u Virovitici, djelatnica PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić, a na inicijativu Ivane Vidak, dipl.bib. i prof., pred., održala je predavanje o sigurnosti na internetu, zlostavljanju putem elektroničkih medija i cyberbullyingu studentima druge i treće godine Poduzetništva te druge godine Informatičkog menadžmenta, kao dijelu modula o zaštiti osobnih podataka.

Kroz predavanje je bilo riječi općenito o prednostima interneta i njegovoj sveprisutnoj pojavi u današnjem suvremenom društvu, čak na tragu ovisnosti o njemu. Nakon toga detaljnije se objasnilo kroz primjere iz prakse što je to cyberbulling, kakve sve opasnosti postoje, poput najjednostavnijih primjera kao što je slanje neželjene e-pošte  do iznuda, ucjena, prijetnji, seksualnih primjedbi, pogrdnih naziva, govora mržnje, grupnog napadanja žrtava ismijavanjem na društvenim mrežama, pisanjem lažnih tvrdnji kao činjenica s ciljem ponižavanja, uznemiravanja, klevete  i slično. Također, danas su česte razne internetske prijevare, naročito pri procesu kupnje, provaljivanje u tuđe profile i račune, krađa identiteta jer pojedinci javno objavljuju svoje osobne podatke, naročito na društvenim mrežama,  čime ih čine dostupnim kriminalcima.

Na kraju su dane određene preporuke o dobrom i moralnom ponašanju u internetskom okruženju, od onemogućavanja pristupa osobnim podacima, lozinkama kao i upućivanja i prijavljivanja policiji ako se takve ilegalne radnje uoče, što je moguće i učiniti  putem aplikacije Red Button (https://redbutton.mup.hr/). Također, u Hrvatskoj postoji i Centar za sigurniji internet, a njegovi članovi su stručnjaci s područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, prava,  pedagogije i psihologije. Svoj rad Centar je usmjerio na stvaranje i razvoj preventivnih programa i projekata. Detaljnije o Centru se može pronaći na https://csi.hr/.

Zaključno, internet je bolje mjesto samo uz svačiji osobni angažman, samo treba  na dobar način stvarati sadržaj i povezivati se te time stvarati sigurno okruženje za sve dobne skupine. Također, treba poraditi na boljoj informacijskoj pismenosti kao  poznavanju pojma zaštite osobnih podataka.

Ivana Vidak, dipl.bibl. i prof., pred.