Od 9. do 13. ožujka 2020. godine studentice druge godine diplomskog studija Menadžmenta Ema Sesvečan i Martina Hokman pod mentorstvom dr.sc. Anite Prelas Kovačević sudjelovale su na „International Business Week  “ (IBW) koje je organizirao HS Kaiserslautern, u Zweibruckenu.  Na IBW su predstavljale Visoku školu u Virovitici, kao jedine predstavnice Hrvatske, uz predstavnike Njemačke, Nizozemske, Belgije, Latvije i Rusije.

Svrha IBW-a je takmičenje timova čiji članovi dolaze iz različitih zemalja koji, uz primjenu računalne simulacije, rade na pronalasku rješenja za konkretni poslovni slučaj. Kakvi su dojmovi naših studentica i profesorice pročitajte u nastavku…

Martina Hokman:

Smatram da sam tijekom ovog tjedna puno naučila, imali smo priliku vidjeti kako izgleda raditi u top menadžmentu i surađivati s ljudima iz različitih država. Shvatila sam koliko je važno planirati unaprijed i predviđati sljedeći korak konkurencije. Pogreške su uvijek moguće, ali s dobrim planiranjem i strategijom mogu se ispraviti. Naučila sam puno novih riječi poslovnog engleskog jezika te smatram da će mi to jako koristiti u budućnosti, također tjedan dana pričanja na engleskom pomoglo nam je da vježbamo i shvatimo koliko dobro zapravo znamo engleski jezik. Vrlo sam zahvalna na ovoj prilici jer sam upoznala zanimljive ljude s kojima ću sigurno ostati u kontaktu.

Ema Sesvečan

Jedno od najljepših iskustava u životu do sada svakako mi je sudjelovanje na IBW-u u Zweibrückenu. Tijekom nekoliko dana boravka tamo te sudjelovanja na International Business Week-u imale smo priliku steći prijatelje iz svih krajeva Europe, susreti se s dosad nepoznatim kulturama i upoznati njihov način života. Tamo smo imale priliku raditi u posebnom računalnom sustavu koji je zapravo simulirao različite poslovne situacije te smo na temelju toga naučile kako treba postupati, a kako ne u različitim poslovnim situacijama. Unaprijedile smo i vokabular engleskih riječi pogotovo „business english“ vokabular što smatram da će nam u budućnosti biti od velike pomoći u našim karijerama. Zbog svega što sam prethodno navela smatram kako me je ovo iskustvo uvelike obogatilo znanjem, novim prijateljstvima te će mi ovo ostati u pamćenju kao jedan od najljepših događaja tijekom studiranja.

dr.sc. Anita Prelas Kovačević

Kada  mi se ponudila prilika da  sudjelujem na IBW odmah sam ju prihvatila ne razmišljajući kako i što dalje jer kao što netko jednom reče …život nije trka, već putovanje u kojem treba uživati na svakom koraku…. Ovo je za mene bilo jedno sasvim drugačije iskustvo i jedan novi izazov, bila je to prilika da naučim nešto novo od svojih kolega iz Nizozemske, Belgije, Rusije, Njemačke, Latvije, da razmijenimo iskustva, da se povežemo kao institucija. Također, ovo sudjelovanje mi je dalo potvrdu da zaista možemo biti ponosni na naše studente, kakvo znanje imaju, kakav pristup radu imaju  i kako fenomenalno funkcioniraju u jednom nepoznatom okruženju (što su prepoznali i ostali nastavnici te studenti iz drugih zemalja).

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Dr.sc. Anita Prelas Kovačević, Martina Hokman, Ema Sesvečan